Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

In gesprek met Cynthia Everduin van De Bock Maritiem Het gaat om bewustwording van gedrag

Scroll

De Bock Maritiem is een gedreven en jonge rederij, gevestigd in Alkmaar. Met hun eigen schepen zijn ze bedreven in zee-riviervaart en specialist in schepen met lage kruiphoogte en lage diepgang. Cynthia Everduin werkt als SSHEQ-manager bij De Bock Maritiem. We gingen met haar in gesprek over haar functie en de uitdagingen op het gebied van trainingen.

SSHEQ

SSHEQ staat voor ‘Security, Safety, Health, Environment en Quality’, waar bij het stukje kwaliteit eigenlijk bij alle vier de onderdelen van toepassing is. Met slechts 6,5 fte op kantoor heeft Cynthia een breed takenpakket. “Dat klopt. Toen ik in dienst kwam was ik naast de eigenaar en zijn vrouw, de eerste medewerker op kantoor. Grotere reders hebben een aparte Security Officer of Designated Person Ashore in dienst. Die taken neem ik ook op me. Dat maakt de functie heel breed en afwisselend. Die afwisseling vind ik fijn. Ik werk afwisselend op kantoor, daarnaast bezoek ik onze schepen en die van klanten voor audits, geef ik trainingen en geef ik les op de zeevaartschool.”

Dit is heel specialistisch werk waar mensen niet specifiek in worden getraind, omdat die trainingen niet bestaan. Cynthia Everduin

Trainingen

Kun je iets meer over die trainingen vertellen? “De Bock Maritiem richt zich vooral op zee- en riviervaart. Dit is heel specialistisch werk waar mensen niet specifiek in worden getraind, omdat die trainingen niet bestaan. Er zijn wel trainingen, maar die zijn vooral gericht op grotere schepen met meer bemanning. Die trainingen werken niet voor ons. Wij hechten er veel waarde aan dat ons personeel hier wel in wordt getraind, dus hebben we onze eigen trainingen gemaakt. Dit hebben we gedaan in nauwe samenwerking met het ROC Nova College waar ik de Marof-opleiding heb gedaan. Dit opleidingsinstituut begrijpt wat we doen. Met onze input en onze systemen hebben we een training gemaakt die zoveel mogelijk overeenkomst met de praktijk.”

We richten ons met trainingen vooral op deze menselijke factor om bewustwording te creëren en incidenten te voorkomen. Cynthia Everduin

Menselijke factor

“Incidenten gebeuren veelal door menselijke handelingen. We richten ons met trainingen vooral op deze menselijke factor om bewustwording te creëren en incidenten te voorkomen. We leggen onze mensen uit wat de gevolgen zijn, bijvoorbeeld van een shortcut, om ze bewust te maken van hun eigen gedrag.”

De eerste resultaten zijn goed. We merken dat mensen het leuk vinden en het commentaar is ook goed. Uiteraard zijn er verbeterpunten. Het is een training die terug blijft komen en die we steeds blijven updaten, dus we zijn blij met feedback van onze varende collega’s. We willen de kwaliteit blijven verbeteren. Dat is nu tijdens de Coronacrisis wel een flinke uitdaging. In de lagere rangen werkt De Bock Maritiem met zeevarenden uit Indonesië. Daar geven we vooral ‘Speak Up’ Safety Awareness trainingen. Het is belangrijk dat onze Indonesische collega’s leren voor zichzelf op te komen en er iets van zeggen als ze iets zien dat niet goed gaat of een gevaarlijke situatie op kan leveren! Door de crisis kunnen we er niet heen en digitaal heeft deze training niet het gewenste effect. We merken dat het onderwerp nu niet voldoende aandacht krijgt in Indonesië. Hopelijk kunnen we er snel weer heen.”

Beter imago scheepvaart

“Ik draag de scheepvaart een warm hart toe. Om die reden vind ik zelf ook belangrijk dat de scheepvaart een beter imago krijgt. Er wordt zelden iets positiefs over verteld. Het nieuws is vaak negatief. Hierdoor ontstaat er een heel verkeerd beeld van de scheepvaart en dat is erg zonde. Zelf praat ik veel en positief over de scheepvaart. Ik hoop ook meer vrouwen te enthousiasmeren voor een baan in deze sector. Het is niet alleen werk, maar ook een passie!”

Over deze campagne

Wist je dat maar liefst 90% van alles over zee wordt vervoerd? En dat transport over dat zoute water relatief het minst vervuilend is? Wist je dat er hele toffe banen zijn bij een rederij? Op deze website laten we je kennismaken met de zeescheepvaart en wat de koers is van de Nederlandse reders in de zeevaart op het gebied van verduurzaming en innovatie. Stap aan boord!