Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Walstroom Calandkanaal Ambitieus met grote schepen

Scroll

Wat is walstroom?

Het is eigenlijk heel simpel: elektriciteit vanaf de wal wordt gebruikt om het schip van energie te voorzien. Het schip ligt dan letterlijk aan de stekker, elke keer dat een schip aan de kade ligt. Maar schepen zijn heel groot en hebben veel energie nodig om te kunnen varen en werken.

Het project

De schepen van Heerema Marine Contractors hebben in het Calandkanaal een walstroominstallatie nodig met een vermogen van wel 20 Megawatt. De aanleg van het netwerk hiervoor wordt nu uitgevoerd en het is de bedoeling dat alle drie schepen Sleipnir, Thialf en Aegir aan de stekker kunnen worden gelegd op het moment dat ze aan de kade liggen in het Calandkanaal.

Bijdrage energietransitie

Walstroom heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats gaat het om het reduceren van bijna alle uitstoot van schadelijke gassen. Of het nu gaat om een broeikasgas als CO2 of stikstof en zwavel in de directe omgeving. De motoren van de schepen worden immers niet gebruikt. Bijvangst van de niet draaiende motoren is natuurlijk ook dat ze geen geluid meer produceren.

Noodzaak van walstroom

Bij klimaatverandering ligt de opdracht vooral in het terugdringen van broeikasgassen. Maar je wil ook je direct omgeving zo min mogelijk tot last zijn. Daar ligt ook een maatschappelijke druk en belang. Tegelijkertijd hebben we deze grote schepen nog heel lang nodig. Ze voeren belangrijk werk uit, denk bijvoorbeeld aan de bouw van windparken op zee die weer groene stroom aan onze huishoudens op het vaste land leveren. Dankzij walstroom is het mogelijk om de negatieve impact op de directe leefomgeving zoveel mogelijk te beperken. De kansen om daarnaast nog meer uit walstroom te halen nemen toe.

Toekomstmuziek?

Als het project wordt nu al ten uitvoer gebracht. Wanneer het eenmaal is opgeleverd en draaiende, dan zouden zelfs meer schepen aan het elektriciteitsnetwerk worden verbonden via walstroom. Wie weet kunnen zelfs batterijen van bepaalde typen schepen worden opgeladen door walstroom om daarna hun reis elektrisch voort te zetten, maar dat is nog wel echt toekomstmuziek in de zeevaart.

Stap aan boord

Wil je meer weten over de Nederlandse zeescheepvaart en de uitdagingen en ontwikkelingen op onze koers naar 2030? Download dan onze whitepaper.