Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Interview met Max van den Berg en Karel van Zijl van Spliethoff Group Scheepvaart is slow cooking

Max van den Berg, Performance/Data Analist bij Business Innovation & Analytics Karel van Zijl, Directeur Business Innovation & Analytics
Scroll

Een frisse wind

Er waait een frisse wind bij Spliethoff Group. Met behulp van jonge talenten en nieuwe technieken zetten ze een nieuwe koers in op het gebied van innovatie en technologie. Het team Business Innovation & Analytics (BI&A) is vijf man sterk.

Hoe kunnen we de uitstoot verminderen?

Max van den Berg is als Data Analist 3 jaar werkzaam bij Spliethoff Group, en Karel van Zijl, werkt inmiddels alweer bijna 30 jaar bij de Amsterdamse reder. Ooit begonnen als matroos leidt hij tegenwoordig de BI&A afdeling. Ze werken veel samen. “Het is super leerzaam voor allebei om iemand die recentelijk van de universiteit komt met veel theoretische kennis en een open blik, samen te laten werken met iemand met praktijk ervaring”, legt Karel uit.

Max is als afgestudeerd aan de TU Delft op Performance Management. Hoe kun je zo optimaal mogelijk varen of hoe kun je brandstof besparen en de uitstoot verminderen? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, analyseert Max de data heel nauwkeurig die ze binnenkrijgen van de schepen. “Ik heb gekozen voor de scheepvaart, omdat het praktisch is, toegepast. Hier kan ik het geleerde van de opleiding goed in kwijt. Ik heb veel impact in mijn rol.”

Scheepvaart is net slow cooking. Niet even hapsnap. Als je een bitterbal in de frituur wilt gooien, dan zit je hier niet op de juiste plek. Karel van Zijl

Blij met de ervaringen aan boord

Karel heeft eerst de Middelbare Zeevaartschool gedaan. Na een aantal jaar gevaren te hebben ging hij terug naar school om in Amsterdam de HBO opleiding Maritiem Officier te volgen. “Na een stage bij Shell Tankers en wederom een aantal jaar gevaren te hebben als stuurman ben ik bij Spliethoff aan wal gekomen op de commerciële afdeling Noord Amerika. Ik ben nog steeds erg blij met de ervaringen die ik aan boord heb opgedaan en weet hoe het is om aan boord te werken en te leven, de uitdagingen waar je mee te maken krijgt zoals slecht weer en letterlijk en figuurlijk de hondenwachten te lopen. Natuurlijk ook de mooie dingen niet vergeten; de wereld zien en nog allerbelangrijkste de kameraadschappelijk sfeer welke op een goed schip heerst. Die ervaring en kennis had ik niet willen missen en komen nog steeds goed van pas in mijn huidige werk.”

Niet even hapsnap

Scheepvaart heeft de reputatie een conservatieve sector te zijn. Dat is vandaag de dag ver van de waarheid, innovaties kunnen echter niet altijd snel doorgevoerd worden omdat de schepen nou eenmaal een levensduur van 30 jaar hebben. “Scheepvaart is net slow cooking. Niet even hapsnap. Als je snel een bitterbal in de frituur wil gooien , dan zit je hier niet op de juiste plek.” Het moet vooral goed doordacht voor het beste resultaat. En dat kost nu eenmaal tijd, maar wel met een fantastisch resultaat. Een schip vaart dus zo’n 30 jaar en kost vele tientallen miljoenen.

Investeren in relaties

Je kunt niet iedere vijf jaar het schip even opnieuw opbouwen. Hiernaast vervoert een schip voor honderden miljoenen aan lading en voordat een klant zijn lading met je meegeeft is er vertrouwen nodig. Een klant gaat niet over één nacht ijs. Het afsluiten van contracten daar kan flink wat tijd overheen gaan, soms jaren, maar het resultaat is fantastisch als een contract daadwerkelijk gesloten is. Onze rederij vindt het belangrijk om te investeren in goede relaties met klanten en sub-contractors” aldus Karel over de sector.

De scheepvaart is een belangrijk onderdeel van de hele wereld. Zonder scheepvaart geen wereldhandel. Max van den Berg

Schepen zijn mooie machines

Waarom hebben jullie voor deze sector gekozen? Karel: “Mijn familie voer, dus ik ben bevooroordeeld. Je hebt zowel met techniek als met mensen te maken. Mensen uit alle windstreken, met verschillende culturen. Gevarieerde vaargebieden en weersomstandigheden. Daarnaast is het een commerciële sector. Kortom, het is heel divers en dat maakt dat geen dag hetzelfde is.”

Max: “Schepen zijn mooie machines. Je kan er de hele wereld mee trotseren. De scheepvaart is een belangrijk onderdeel van de hele wereld. Zonder scheepvaart geen wereld handel. Je hebt een grote impact op de wereld en een verantwoordelijkheid om het zo efficiënt en duurzaam mogelijk te doen, dat maakt het een mooie uitdaging.”

Diverse sector vol mogelijkheden

Karel vervolgt: “Ook de hoger opgeleiden kunnen hier hun ei in kwijt, er is veel gaande zeker op milieu gebied. Schepen zijn de meest efficiënte middelen van transport en we werken er dagelijks aan het door ontwikkelen van nieuwe technologieën en innovaties. Hier zijn verschillende specialismen voor nodig. Zoals TU of HTS ingenieurs, voor het uitrekenen van ingewikkelde beladingen en het ontwerpen van innovatieve schepen. En natuurlijk data analisten voor het dataverhaal. Met een TU of HBO opleiding Maritieme Techniek kun je een interessante baan in de scheepvaart vinden. Maar ook met een opleiding informatica. De sector is divers, zo ook de wegen om er bij te komen.”

Over deze campagne

Wist je dat maar liefst 90% van alles over zee wordt vervoerd? En dat transport over dat zoute water relatief het minst vervuilend is? Wist je dat er hele toffe banen zijn bij een rederij? Op deze website laten we je kennismaken met de zeescheepvaart en wat de koers is van de Nederlandse reders in de zeevaart op het gebied van verduurzaming en innovatie. Stap aan boord!